Mysterier: Marcel Marceau - Norsk Lydinstitutt

Mysterier: Marcel Marceau

Norsk lydinstitutt

del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

påminnelse

Få beskjed når nye mysterier legges ut ved å melde deg på vår epostliste

Norsk Lydinstitutt er på facebook. Lik siden vår for å få oppdateringer om nyheter knyttet til lyd og lydhistorie, og instituttets arrangement og aktiviteter.

Mysteriet med...

Mysterier fra arkivet

Mysteriet med mimekunstnerens musikk

Denne gangen er det en liten kuriositet som trenger oppklaring. Hvis man slo opp i et leksikon under ordet "mimekunstner", ville man med stor sannsynlighet kunne finne et bilde av Marcel Marceau. Men som platekunstner er han neppe like kjent, så hva er det da som spilles på en plate merket Marcel Marceau?

Mimekunstneren bryter stillheten, men hva er det som spilles?

Marcel Marceau som klovnen Bip. På en plate fra vår samling bryter mimekunstneren stillheten, men hva er det som spilles?

Marcel Marceau ble født i Strasbourg i 1923 av jødiske foreldre, hans egentlige etternavn var Mangel. Da andre verdenskrig kom, ble faren sendt til Auschwitz. Marcel og broren Alain tok navnet Marceau, etter en fransk general i den franske revolusjonen, og ble med i den franske motstandsbevegelsen.

I løpet av krigen hjalp de en rekke barn fra å havne i konsentrasjonsleire. Marcel Marceau oppdaget at barna holdt seg rolige under flukten når han gjorde mimekunstner for dem, og slik startet han sitt livsvirke.

Etter krigen gikk han teaterskole, og startet etterhvert sitt eget teaterkompani for mimekunst, det aller første av sitt slag i verden. I 1947 skapte han den legendariske skikkelsen klovnen Bip, som ofte sammenlignes med Chaplins Landstryker, og som fulgte Marceau gjennom hele hans karriere.

Marceau fremførte sin mimekunst på mange av de store teatrene i Paris, som Le Théâtre des Champs-Élysées, Le Théâtre de la Renaissance, og Sarah Bernhardt. Marceau turnerte også store deler av verden, for å fremme "Stillhetens kunst". Han ga faktisk også ut en plate, med tittelen "The Best of Marcel Marceau". Den besto av 40 minutters stillhet.

Marceaus siste turne var i 2006. I 2007 døde han, 84 år gammel, men han etterlot seg en arv som en av de største mimekunstnerne i historien.

Mysteriet

Mye av Marceaus mimekunst var fremført i fullstendig stillhet, men han brukte også musikk til å akkompagnere seg i forestillingene. Blant annet brukte han Mozart's 21. klaverkonsert til et nummer, og denne musikken ble også spilt i begravelsen hans.

Platen vi har funnet i våre samlinger, er muligens musikk brukt til et eller flere av Marceau's nummer. Plateetiketten er merket med Comédie des Champs-Élysées i Paris, et av teatrene Marceau opptrådte ved. Med skrivemaskin er det skrevet "Marcel Marceau" på hver side, i tillegg til "guitare" på den ene siden, og "harpe" på den andre.

Så da er spørsmålet: er dette musikk som er originalskrevet for Marceau, eller har han hentet det fra det kjente klassiske universet? Er det i såfall noen som vet a)hvem komponisten er, b)hva slags stykke som blir spilt, c)hvilket nummer Marceau har brukt musikken til, hvis han har brukt den til det, og d)kanskje til og med hvem som kan være utøver? Vet du noe av dette, legg igjen en kommentar under, eller send oss en mail. Tusen takk for hjelpen!

Musikken

Side A: gitar

Side B: harpe


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643