Julekalender 2014 - 4. desember : Enrico Caruso

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

4. desember - Enrico Caruso

Sangeren vi presenterer i dag er ingen ringere enn Enrico Caruso. Det er en av de aller mest sagnomsuste sangere fra grammofonens barndom, og det er sagt at man vet ikke om det var Caruso som skapte grammofonen, eller om det var grammofonen som skapte Caruso. I hvert fall ble platene hans solgt i store antall ganske raskt.

Caruso med Victor grammofon, ca 1910

Caruso med Victor grammofon, ca 1910
(Wikimedia Commons )

Enrico Caruso ble født i Napoli 7. februar 1873. Som gutt sang han i det lokale kirkekoret, og var med faren på jobb – blant annet med å installere fontener i Napoli. Da han var 16 begynte han mer seriøse sangstudier, og fra 18-årsalderen forsørget han deler av familien ved å være gatesanger i Napoli og underholde på diverse barer og restauranter.

Da han var 22 år gammel debuterte han på Teatro Nuovo i Napoli i sin første seriøse operarolle, og fortsatte studier med Vincenzo Lombardi. Her fikk han perfeksjonert sangteknikken sin. Fra 1898 sang han ved Teatro Lirico i Milano, og i 1900 ble han engasjert ved La Scala i Milano der han debuterte som Rudolpho i Puccinis opera La Boheme, dirigert av Arturo Toscanini. Som en del av et turnerende operakompani kom han i de følgende årene til mange av de store scenen i verden, blant annet i St. Petersburg, Warszawa, Buenos Aires og Monte Carlo.

Da Giuseppe Verdi døde i 1901 deltok Caruso i den store minnekonserten som Toscanini dirigerte på La Scala få dager etter komponistens død. Her deltok også Tamagno som vi presenterte 2. desember.

Litt senere samme år signerte Caruso en kontrakt med Gramophone & Typewriter Company om å spille inn en del plater for det nye mediet grammofonen. Det ble 10 platesider som ganske rakst ble bestselgere og gjorde Carusos navn kjent på en helt annen måte enn det tidligere var mulig å oppnå berømmelse som sanger.

I 1902 debuterte Caruso på Covent Garden i London som Hertugen av Mantova i Verdis opera Rigoletto. Ingen ringere enn Nellie Melba sang da rollen som Gilda. Allerede i 1903 debuterte han på Metropolitan opera i New York, igjen som Hertugen av Mantova, men med Marcella Sembrich som Gilda. Plateinnspillingen fortsatte i New York, han signerte en eksklusiv kontrakt med Victor Talking Machine Company og gjorde sin første innspilling for dettes selskapet 1.februar 1904.

Frem til sin død i 1921 var Caruso engasjert ved Metropolitan Opera, selv om han også sang i de store europeiske byene utenom Metropolitan-sesongen. Han opptrådete også i Sør-amerika og Cuba.

For plateinnspillingene sine tjente han en formue som han investerte i en rekke selskaper, og ble ikke rent lite en forretningsmann i tillegg til sangkarrieren. De første platene han spilte inn i Milano ble akkompagnert av piano, noe de første for Victor også ble. Men fra 1906 ble han akkompagnert av et studioorkester. I mange tilfeller ble studioorkesteret dirigert av Walther Bowman Rogers, en dirigent og kornettist som var ansvarlig for alle orkesterarrangementer ved Victors plateinnspilinger i Camden, New Jersey fra 1904 til 1916.

Dagens plate, Celeste Aida, er den femte i rekken av innspillinger han gjorde av denne arien fra Verdis opera Aida. Innspillingen ble gjort 27. desember 1911.

Giuseppe Verdi: Celeste Aida fra Aida

Celeste Aida fra Aida

Lytt til platen

Selskap: Disco Grammofono
Katalognummer: DK 115
Matrisenr: 2-052066
Innspillingsår: 1911

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foergående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: The Holy City av Stephen Adams

2009: The Holy City, av Stephen Adams.

2010: Silent Night av Franz Gruber

2011: Mit hjerte alltid vanker, folketone med tekst av Brorson

2012: Kjærlighet fra Gud, av H.S.Thompson / J.N.L. Schjørring

2013: Notturno, av Edvard Grieg, og April av Trygve Torjussen


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643